SÅ FUNGERAR TENS

TENS är en metod för smärtlindring som bygger på en upptäckt av de amerikanska forskarna Melzack och Wall. De visade att nervsignalerna i huden hade "företräde" framför andra nervsignaler från samma område när de nådde ryggmärgen. I praktiken innebar det att signaler från de ytliga nerverna kunde hindra andra smärtsignaler från att nå fram till hjärnan.

Ur denna upptäckt föddes TENS-stimulatorn. Det är en apparat som skickar elektriska impulser genom elektroder på huden i närheten av det smärtande området. Impulserna stimulerar de ytliga nerverna och får dem att skicka en konstant signal. Denna signal blockerar därmed andra smärtsignaler från området och förhindrar att de når hjärnan.

TENS har sedan 70-talet använts inom sjukvården för graviditets- och förlossningssmärtor, men har med goda resultat även behandlat bland annat menssmärtor, ischias, kärlkramp och postoperativa smärtor.

CEFAR FEMINA är en behändig och enkel TENS-stimulator som har utvecklats i Sverige tillsammans med läkare, barnmorskor och sjukgymnaster. Med sina fem förinställda program för smärtlindring, massage och muskelträning passar den alla dina behov.

Med CEFAR FEMINA kan du själv dra nytta av TENS och få effektiv smärtlindring före, under och efter förlossningen. Var du än befinner dig!